Slide 1

“Een drempelloze digitale wereld is het doel!”

De algemene awareness vergroten dat toegankelijk van websites en digitale documenten geen luxe maar een noodzaak is. Dat is waar Michel Demmenie sinds juni 2018 elke dag weer door wordt gemotiveerd. Als nieuwe directeur-bestuurder van Stichting Accessibility (hét expertisecentrum voor toegankelijke ICT-toepassingen in Utrecht) ziet hij het als zijn missie een drempelloze digitale wereld te creëren die voor iedereen toegankelijk is. “Want in deze digitale tijd heeft elk mens recht op informatie, ook mensen die behoren tot kwetsbare groepen.”

Demmenie: “In de inrichting van bedrijfsprocessen wordt nog onvoldoende aandacht besteed aan toegankelijkheid. Ben je er bewust van dat documenten leesbaar moeten zijn voor iedereen, zeggen wij. Een gescand document is niet leesbaar voor een blind persoon en gecompliceerde documenten zijn niet toegankelijk voor iemand met dyslexie. Gelukkig zijn er steeds meer technieken om dat wel voor elkaar te krijgen. Maar daar moet je je wel bewust van zijn.”

Toegankelijkheid doe je samen

Dat toegankelijkheid veel meer geld en tijd kost, is volgens Demmenie een misvatting. “Je moet alleen op tijd beginnen en het besef moet ingebed zijn in de hele organisatie. Het is niet de webbouwer, de designer of de content-specialist die voor toegankelijkheid moeten zorgen. Je moet het sámen doen! Als je er rekening mee houdt in de opbouw en bij het maken van de templates, dan is toegankelijkheid niet moeilijk. Daarbij is het wel belangrijk dat iedereen de nieuwe Europese richtlijnen kent en begrijpt.”

Slecht en goed nieuws

Met die Europese richtlijnen doelt Demmenie uiteraard op de WCAG 2.1, oftewel de Web Content Accessibility Guidelines 2.1. Dit zijn de Europese webrichtlijnen voor digitale toegankelijkheid, waaraan alle websites en publicaties van Europese overheden sinds september moeten voldoen. Demmenie: “Onze technisch-directeur Eric Velleman heeft onlangs zijn promotieonderzoek naar de huidige stand van zaken van toegankelijkheid bij Nederlandse gemeenten gepresenteerd. Daaruit blijkt wel dat bijna geen enkele gemeente 100% digitaal toegankelijk is. Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is, dat we zien dat er wel keihard aan wordt gewerkt.”

Het lijkt voor de gebruiker die tegen problemen aanloopt soms misschien alsof gemeenten niets doen, maar dat is volgens Demmenie niet waar: “Gemeenten hebben hun eigen sites en documenten waar ze hard aan werken. Maar ze zijn ook afhankelijk van applicaties van derden, die niet allemaal even toegankelijk zijn. Gelukkig zien we dat ook daar steeds vaker een oplossing voor komt.”

Meer weten over WCAG 2.1 en digitale toegankelijkheid? Lees hier verder.

Toegankelijkheidsslag

Nu toegankelijkheid voor overheden verplicht is, verwacht Demmenie de komende jaren ook een grote toegankelijkheidsslag te zien bij commerciële partijen. “We zien dat nu ook al de semioverheden, zoals koepelorganisaties in de zorg, ermee aan de slag zijn. De commerciële wereld kan dan niet achterblijven. Je mist tenslotte 2,4 miljoen potentiele klanten als je de toegankelijkheid niet op orde hebt.” Dat grote bedrijven meer middelen

hebben om hierin een slag te slaan, daar is Demmenie zich bewust van. “Voor échte toegankelijk moeten een website in de basis goed opgebouwd zijn. Als dat niet zo is, kost het aardig wat om het op orde te krijgen. De gemiddelde houdbaarheid van de software achter de website van een thuiswinkel is vijf tot zeven jaar. Het zal voor grote spelers op de commerciële markt makkelijker zijn om binnen die termijn te veranderen dan voor kleine bedrijfjes.”

Inspirerende ontmoeting

Sinds zijn aanstelling als directeur-bestuurder heeft Demmenie al vele mooie, inspirerende ontmoetingen gehad. “Laatst kregen we bezoek van staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops. Een blinde jongen demonstreerde aan de staatssecretaris waar hij tegenaan liep op het gebied van digitale toegankelijkheid. ‘Als dit nou zou verbeteren, zou mijn wereld beter worden’, zei hij. Dat is gewoon geweldig om te zien. Mensen met een beperking kunnen met een kleine aanpassing en voldoende bewustzijn van hun omgeving gewoon functioneren zoals wij allemaal. Het is mooi dat ik daar in mijn nieuwe functie een bijdrage aan mag leveren.”

*

Begin december presenteerde Accessibility’s technisch-directeur Eric Velleman zijn promotieonderzoek ‘De implementatie van standaarden voor toegankelijkheid door Nederlandse gemeenten’. Zijn belangrijkste conclusie is dat de organisatie bij gemeenten ontzettend belangrijk is als het gaat om digitale toegankelijkheid. Kijk hier voor meer informatie over dit onderzoek en Stichting Accessibilty.

Onderwerp: “Een drempelloze digitale wereld is het doel!”


  • Deel dit artikel:
Ja, ik wil een demonstratie op locatie
Naar boven

Demonstratie aanvragen

Bedankt voor je interesse! Vul je gegevens in en we nemen contact met je op voor een afspraak.
Natuurlijk kan je ons ook bellen op 0548 722 001 of mailen via info@xential.nl.

Vul je gegevens in

Vervolgens nemen wij contact met je op om een afspraak te maken.