Slide 1

Samenwerking tussen xential en Windesheim blijkt een succes

Tien weken, zes Windesheim hbo ICT-studenten, een ambitieus bedrijf op zoek naar ontwikkel- en onderzoekstalent en één concrete onderzoeksopdracht. Dat zijn de ingrediënten voor de samenwerking tussen xential en Windesheim. Studenten presenteren tijdens het Winnovations-event op Windesheim in Zwolle de uitkomsten van hun onderzoek. Hoe succesvol was deze eerste samenwerking met xential-begeleider Edwin Geerling (R&D), Windesheimdocent Teun Lucassen en de studenten, vertegenwoordigd door Thijs Boerman en Rik Pabbruwee?

Teun: “Zodra onze studenten iets bedenken of creëren, proberen wij ze direct aan goede bedrijven als xential te koppelen. De praktijk biedt tenslotte een veel rijkere leerervaring dan alleen de schoolbanken. Daar gaat het er écht om. Het is niet meer alleen de benodigde puntjes binnenhalen. Als het niet goed gaat, zijn er echte stakeholders niet blij. Dat kunnen wij binnen ons onderwijs niet simuleren, daar hebben we de ‘xentials’ bij nodig.”

Edwin: “Wij zijn altijd op zoek naar talentvolle developers. Windesheim leidt veel goede ICT-ers op. Wij willen die binnenhalen voordat ze wegglippen over de IJssel. Veel jonge programmeurs schijnen te denken dat in onze regio geen leuke bedrijven zijn om te werken. Maar wij hebben hen veel te bieden. Er ligt een enorme lijst met interessante plannen en ontwikkelideeën voor ze klaar. Dat is wel een beetje ons ‘probleem’: we hebben meer ideeën dan we kunnen uitvoeren. Daarom vliegen we graag studenten in, die met onze ideeën kunnen stoeien en – wie weet! – boren we zomaar nieuwe functionaliteit aan. Wij bieden studenten de kans om volledig in zo’n praktijkonderzoek te duiken. En zo kunnen we samen het gat tussen theorie en praktijk nóg beter overbruggen.”

Teun: “Xential meldde zich bij ons met interessante Advanced Software engineering-projecten voor onze studenten. Het specifieke onderzoeksvoorstel bleek goed aan te sluiten op ons vierdejaars semester. Tijdens de Windesheim Matchingsdag hebben we zes studenten aan xential gekoppeld. Zij zijn de afgelopen twee maanden met veel enthousiasme bij xential aan de slag gegaan.”

Rik: “Toen ik op de Matchingsdag over xential hoorde, had ik nog helemaal geen beeld van wat ze precies doen. Ik had nooit verwacht dat hun producten zoveel gebruikt worden door zoveel overheden en andere bedrijven! Dat heeft me echt verrast.”

Thijs: “We zijn bezig met een onderzoek naar doorontwikkeling van webapplicatie. Daarbij onderzoeken we welke methoden en technieken er allemaal zijn om dat voor elkaar te krijgen. Binnenkort gaan we er eentje kiezen en daarvan een ‘proof of concept’ maken. Ook maken we nog een demo, om aan te tonen hoe het er in de praktijk uit gaat zien. Daarna kunnen de vaste ontwikkelaars bij xential er verder mee aan de slag.”

Teun: “Onze visie op wat voor studenten wij willen afleveren, blijkt goed aan te sluiten bij xential. Niet de beste technici, maar de beste professionals opleiden, dát is ons doel. Voldoende technische skills zijn belangrijk. Maar die kennis is vergankelijk en kan je zelf up-to-date houden. Professionalisering is lastig aan te leren. Goede communicatie, een open en lerende houding, goed omgaan met collega’s, projectmanagement; dat is waar wij vier jaar lang hard aan werken.”

Rik: “Ik vind xential een leuk bedrijf. Er hangt nog steeds iets van een start-up-vibe, hoewel het bedrijf al tien jaar bestaat. Iedereen komt casual over, maakt makkelijk contact en is vriendelijk. We waren er meestal maar één dag per week, maar toch had ik het gevoel dat we erbij hoorden. Dat is best uniek voor een ICT-bedrijf.”

Thijs: “Inderdaad. We konden altijd terecht met onze vragen of ideeën. Dat is bij andere bedrijven wel eens anders! We werden direct uitgenodigd om op vrijdag lekker mee te lunchen en er kwam regelmatig een goede grap voorbij!”

Onderwerp: Samenwerking tussen xential en Windesheim blijkt een succes


  • Deel dit artikel:
Ja, ik wil een demonstratie op locatie
Naar boven

Demonstratie aanvragen

Bedankt voor je interesse! Vul je gegevens in en we nemen contact met je op voor een afspraak.
Natuurlijk kan je ons ook bellen op 0548 722 001 of mailen via info@xential.nl.

Vul je gegevens in

Vervolgens nemen wij contact met je op om een afspraak te maken.